POPULÆRT SPARETILTAK: I Norge er det allerede montert over en million varmepumper.
Sist oppdatert: 20. november 2023
Hva er forskjellen mellom en bergvarmepumpe og andre typer varmepumper, og hvorfor bør du vurdere det som et alternativ for oppvarming av boligen din? La oss gå dypere inn i dette emnet og se på fordelene og mulige begrensninger ved denne populære typen varmepumpe, slik at du kan ta en informert beslutning om hvorvidt den er egnet for akkurat ditt tilfelle.
Moderne varmepumper blir stadig mer sofistikerte og spiller en viktig rolle både når det gjelder miljøvern og nordmenns økonomiske velferd. Med mer enn 1 million installerte enheter i Norge er det ingen tvil om at varmepumper har blitt populære blant lokalbefolkningen. Den vanligste løsningen for folk flest er en luft-til-luft-varmepumpe.
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.
En luft-til-luft-varmepumpe er rimelig og enkel å installere. For et budsjett på rundt 25 000 kroner kan du få en varmepumpe av god kvalitet med installasjon. Det er imidlertid verdt å merke seg at en luft-til-luft-varmepumpe ikke er den mest energieffektive. Jordvarmepumper dominerer markedet på grunn av sitt energibesparende potensial.
En bergvarmepumpe, eller jordvarmepumpe, er en type varmepumpe som utnytter varmen fra bakken eller fjellet og overfører den til huset gjennom et vannkjølt system. I praksis fungerer en berg varmepumpe på samme måte som andre væske-til-vann-varmepumper, som for eksempel jordvarmepumper. For å installere en bergvarmepumpe må man imidlertid bore dypt for å nå ned til jordlagene eller fjellene.
Selv om denne typen varmepumpe kanskje ikke er like populær som luft-til-luft, hovedsakelig på grunn av kostnadseffektiviteten og oppvarmingsbehovet, er en varmepumpe som utnytter jordvarmen, et bedre alternativ for enkelte husholdninger med stort oppvarmingsbehov.
Dersom du har bestemt deg for at en bergvarmepumpe er det rette valget for deg, må du velge et merke, en modell og en leverandør. Det er spesielt viktig å velge riktig leverandør for å sikre et godt resultat, men det kan være utfordrende å finne den rette leverandøren til den beste prisen.
Ved å fylle ut skjemaet på nettsiden vår, kan du få 3 gratis og uforpliktende tilbud fra bergvarmepumpeleverandører. Dette gir deg muligheten til å sammenligne pris og vilkår for installasjon uten å binde deg til noen av leverandørene. På denne måten får du en rask oversikt over kostnadene for en bergvarmepumpe, inkludert installasjon.
Bergvarme er ganske enkelt varme som ligger lagret i fjellet under bakkenivå. Denne varmen, som har sin opprinnelse fra solenergi, blir absorbert av jorden og forblir der året rundt. Bergvarmepumper utnytter denne naturlige energikilden ved å trekke den ut og konvertere den til varmeenergi, som deretter kan brukes til å varme opp både tappevann og boligens rom gjennom et vannbårent system.
En bergvarmepumpe tilhører kategorien væske-til-vann varmepumper og benytter seg i stor grad av samme teknologi som andre varmepumper i denne kategorien. Den vesentlige forskjellen ligger i hvor energien hentes fra. Mens en jordvarmepumpe trekker varme fra omtrent én meters dybde, har en bergvarmepumpe kapasitet til å utnytte varme lagret opptil 300 meter under bakkenivå..
Selv om installasjonen av en bergvarmepumpe kan være mer kostbar enn for eksempel en jordvarmepumpe på grunn av behovet for dype energibrønner, kan den tilby mer stabil varme gjennom året og påvirkes ikke av frost i bakken. Energien hentes opp gjennom energibrønnen og konsentreres før den distribueres gjennom bergvarmepumpens system. Dette inkluderer et kjølemedium som fordamper og skaper trykk, som deretter økes i kompressoren. Den resulterende varmen varmer opp vannet i det vannbårne systemet, som sirkuleres gjennom radiatorer, varmekabler og generelt boligens varmesystem.
Hvor mye koster en bergvarmepumpe? Dette er definitivt et av de mest vanlige spørsmålene, men også et av de vanskeligste å svare på. Som med andre typer varmepumper, påvirkes prisen av mange faktorer. Kostnaden kan variere avhengig av hvilken modell av varmepumpe du velger, installasjonskostnader og om du allerede har et vannbårent varmesystem på plass.
For øyeblikket gir Enova støtte på opptil 10 000 kr for investering i bergvarmepumpe. Denne støtten utbetales i etterkant, og det er viktig å beholde all dokumentasjon og kvitteringer.
La oss nå se nærmere på de faktorene som påvirker prisen, slik at du bedre kan vurdere kostnaden for bergvarmepumper.
Prisen for selve bergvarmepumpen er det mest åpenbare aspektet når det gjelder kostnader. Dette inkluderer enheten som skal installeres enten i kjelleren eller et teknisk rom. På grunn av den avanserte teknologien innbakt i varmepumpen, er prisen betydelig. Likevel er det viktig å merke seg at disse pumpene er svært energieffektive sammenlignet med andre typer varmepumper.
Prisene varierer mellom ulike merker, og ulike modeller har ulik ytelse. Vanligvis ligger kostnaden for selve bergvarmepumpen på rundt 120 000 kroner og oppover. Det lønner seg å sammenligne priser på tvers av merker og leverandører, da de dyreste ikke alltid er de beste. Det viktigste er å velge en modell som passer riktig til boligen din med hensyn til ytelse.
Det er utfordrende å fastsette en nøyaktig pris for installasjonen, da kostnadene vil variere fra eiendom til eiendom. Geografiske forhold spiller en avgjørende rolle for å bestemme kostnadene ved montering. Det er spesielt antall meter som må bores ned i bakken som påvirker kostnaden, da dette er den mest tidkrevende delen av prosessen. Prisen per meter kan også være noe høyere for kortere borelengder, da riggens oppsett tar like lang tid uansett lengde.
Vanligvis kan du forvente en pris på rundt 350 kr per meter. For eksempel vil en borelengde på 100 meter koste omtrent 35 000 kr. I tillegg må du ta hensyn til kostnadene for å installere varmepumpen innendørs og kollektoren utendørs. Alt i alt vil de fleste kunne forvente å betale mindre enn 100 000 kr for installasjonen, men lengden på borehullet kan ha betydelig innvirkning på den endelige prisen.
Mange norske hjem har allerede vannbåren varme, spesielt da dette var vanlig under tiden med oljefyring. Men hvis du ikke allerede har dette installert, eller om du bygger et nytt hus, må du også ta kostnadene knyttet til installasjon av et vannbårent varmesystem i betraktning, i tillegg til bergvarmepumpen. Bergvarmepumpen er avhengig av dette systemet for å fungere.
Prisen på utstyret til det vannbårne varmesystemet vil variere fra 20 000 kr til 40 000 kr, avhengig av størrelsen på boligen din. Størrelsen på boligen vil også påvirke arbeidsmengden for rørleggeren, men en vanlig estimert kostnad for rørleggerarbeidet ligger på omtrent 80 000 kr.
Engangskostnaden, som vanligvis ligger på mellom 200 000 og 300 000 kroner for installasjon av alt utstyret, kan virke som mye penger. Det er imidlertid viktig å vurdere hvor mye du kan spare for å avgjøre om jordvarme er gunstig for deg. Jo større boligen din er, desto større er potensialet for besparelser med en jordvarmepumpe til oppvarming.
En jordvarmepumpe kan gi energibesparelser på 60-80 %. Du kan ikke bare spare på å varme opp rommene i huset, men også på å varme opp bruksvannet. Det betyr at en bergvarmepumpe kan spare deg for mellom 15 000 og 25 000 kroner, avhengig av størrelsen på boligen din.
Ifølge Enova kan en standard enebolig med et strømforbruk på 25 000 kWh per år spare ca. 11 100 kWh per år ved å gå over til bergvarmepumpe. Det tilsvarer en besparelse på ca. 11 000 kroner i løpet av et år, forutsatt en gjennomsnittlig strømpris på 1 krone per kWh.
Det er viktig å merke seg at energibrønner kan vare i opptil hundre år, mens varmepumper sannsynligvis må skiftes ut omtrent hvert 20. år. Noen bergvarmepumper kan fungere enda lenger. Det betyr at du kan spare minst 220 000 kroner i løpet av varmepumpens levetid. Jo mer strøm du bruker, desto mer penger kan du spare. Du bør imidlertid huske på viktigheten av riktig vedlikehold for å holde varmepumpene i gang lenger og mer effektivt.
Det er også viktig å tenke på at kostnadene ved jordvarme kan være høye hvis strømforbruket ditt er svært lavt. I dette tilfellet vil du rett og slett ikke kunne utnytte alle besparelsesmulighetene. Derfor bør valget av varmepumpe skreddersys til ditt oppvarmingsbehov.
Som nevnt, henter bergvarmepumpe opp energi fra solen som lagres under bakken via en kollektor. Fordelen med en bergvarmepumpe kontra andre varmepumper er de dype energibrønnene. Disse sikrer en stabil og jevn temperatur året rundt fra energikilden. Jordvarmepumpe sikrer også en god temperatur, men den er ikke like varm og jevn om vinteren.
Sammenligner man derimot bergvarme med luft til luft eller luft til vann varmepumper, så ser man virkelig den store forskjellen. Disse fungerer nemlig sjeldent optimalt ved 20 minusgrader utendørs. Det finnes riktignok modeller som er spesielt utviklet for svært kalde temperaturer, men bergvarmepumper har likevel en klar fordel over dem.
Bergvarmepumpe er best egnet for dem med større boliger og et stort energiforbruk på oppvarming. Har du for eksempel en familie på 5, så er sjansene store for at en bergvarmepumpe vil vise seg å være gunstig for strømregningen. Det er også viktig å merke seg at bergvarme er lønnsomt for deg som som bor i svært kalde områder, selv boligen ikke er så stor.
Ifølge Enova, så passer væske-til-vann varmepumper for dem med totalt energiforbruk på over 30 000 kWh per år. Ser du på strømforbruket ditt for forrige år, så finner du raskt ut av om du faller inn under denne kategorien. De aller fleste norske storfamilier bruker en god del energi, både til oppvarming av selve boligen og til varmtvann (dusjing og maskinvask).
Enda en stor fordel med bergvarme er at den ikke krever like mye av eiendommen som det jordvarme gjør. Jordvarme er rimeligere å installere, men du bør ha mellom 300 og 600 m² tilgjengelig areal for å montere dem. Dessuten må man grave ned mellom 200 og 400 meter med plastslanger, avhengig av boligens energibehov.
Dersom du mener at bergvarme høres ut som om det rette valget for deg, så er det bare å begynne jakten på beste tilbud. Det første steget blir å velge hvilken modell du skal gå for, samt hvor høy ytelse du trenger. Leverandørene vil kunne hjelpe deg med å vurdere dette, slik at du ender opp med en modell som passer for varmebehovet ditt.
I tillegg bør du også sammenligne de ulike leverandørene som skal stå for monteringen. Pris og erfaring er viktige faktorer. Det rimeligste tilbudet er ikke nødvendigvis det beste, samtidig som høy pris ikke alltid er samsvarende med høy kvalitet. Du bør derfor ta deg tid til å vurdere kundereferanser, erfaring og kompetanse.
Viktigheten av god installasjon kan nesten ikke understrekes nok for bergvarme. Korrekt montering er helt nødvendig for god effekt gjennom hele levetiden. Du bør også vurdere å budsjettere inn vedlikehold og service, ettersom dette har mye å si for drift og levetid. En god sammenligning av de forskjellige leverandørene det første og viktigste steget du skal ta.
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.
Det er mange gode grunner til hvorfor du bør velge en bergvarmepumpe. Tross den høye engangskostnaden, så er besparelsene enorme over tid. Bergvarme er en god investering, da varmepumpen gjerne spares inn i løpet av 8-12 år. Deretter vil den videre sparer deg for 60 % til 80 % av energiforbruket i minst ti år til. Dette er unektelig mye penger over tid.
Bergvarme passer best til dem med større boliger i kaldere klima. Allikevel er det et energiforbruk på over 30 000 kWh som er den viktigste faktoren for å vurdere om bergvarme er lønnsomt eller ikke. Alle husstander som bruker såpass mye energi vil dra nytte av en bergvarmepumpe.Har en råd til bergvarme, så er dette en super investering.
Det er forskjellig fra leverandør til leverandør, men det tar gjerne mellom en og to uker. Hvor enkelt det er å bore og hvor dypt man må bore vil ha mye å si.
Nettilgang, boring og elektroinstallasjon er noe som krever spesiell kompetanse. Det anbefales derfor på det sterkeste at du lar fagfolk ta seg av jobben. Bergvarmepumper er ikke billige. Feil installasjon kan føre til at varmepumpen mister effektivitet over tid eller i verste fall ikke virker i det hele tatt.
Bergvarmepumper bruker lagret energi fra solen og er dermed en fornybar energikilde.
Nei, det er to forskjellige typer varmepumper. Jordvarme benytter seg av energien fra jorda, mens bergvarmepumpene henter sin energi fra fjell og stein.
Bergvarmepumper har en høy engangskostnad, men de er svært lønnsomme over tid. En god tommelfingerregel er at du bør ha et årlig energiforbruk på over 30 000 kWh for å kunne dra nytte av en bergvarmepumpe. I tillegg kan du få støtte fra Enova for å dekke deler av monteringskostnadene.
Bergvarmepumper er svært robuste, og de krever derfor mindre vedlikehold enn andre typer varmepumper.
Bergvarmepumper er svært stillegående, og du vil derfor ikke oppleve noen merkbar støy fra denne typen varmepumpe. Varmepumpen fordeles via vannbåren varme og ikke vifter, slik at du ikke vil oppleve støy innendørs. Utedelen graves dessuten ned. Dette er en fordel som vil at varmepumpen skal være minst mulig synlig og ikke lage lyd.
Bergvarmepumper har flere fordeler sammenlignet med andre varmepumpesystemer. De er mer energieffektive, har lavere driftskostnader, og er mindre påvirket av utetemperaturer. I tillegg er de miljøvennlige og bidrar til å redusere CO2-utslipp.