KINDEREGG: En varmepumpe er både miljøvennlig, kan gi deg en lavere strømregning og dessuten øke komforten i boligen din.
Sist oppdatert: 20. november 2023
Luft-til-luft-varmepumper er for tiden på topp i popularitet, noe som ikke er overraskende, siden de har mange fordeler. Ikke bare hjelper de deg med å spare på oppvarmingskostnadene, men de gir også komfort i hjemmet ditt.
Det finnes mange forskjellige typer varmepumper, men luft-til-luft-varmepumper er de mest populære i Norge. Dette skyldes at de er rimelige og enkle å installere sammenlignet med andre modeller som luft-til-vann-, væske-til-vann- eller avtrekksvarmepumper.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på luft-til-luft-varmepumper. Vi forklarer hvordan de fungerer, hvilke fordeler de har sammenlignet med andre typer, gir tips til valg av modell og forklarer hvordan du kan kjøpe en kvalitetsvarmepumpe til en gunstig pris.
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.
Du får tilbud på luft til luft varmepumper fra 3 forskjellige leverandører ved å fylle ut skjemaet på nettsiden vår. På denne måten vil du enkelt kunne sammenligne og vurdere hvilket tilbud som er best.
Det er ofte vanskelig å få oversikt over totalprisen med montering fra de forskjellige leverandørene. Det blir mye enklere å sammenligne priser på tvers av varmepumpeleverandører ved å innhente tilbud på denne måten. Det er naturligvis helt gratis og uforpliktende å fylle ut skjemaet.
Luft-luft varmepumpe har egentlig et ganske enkelt system. En luft til luft varmepumpe fungerer på mange måter som et omvendt kjøleskap. Et kjøleskap dytter den varme luften ut, slik at mat og drikke holder seg kaldt. En varmepumpe henter derimot varme fra den kalde luften utendørs og bringer denne innendørs.
Varmepumpen inneholder kjølemedium, en væske som holder en veldig lav temperatur. Siden denne temperaturen er såpass lav, så fungerer også varmepumpen når det er mange minusgrader utendørs. Det skapes energi i varmepumpen når dette kjølemediet varmes opp. Væsken blir deretter til en gass.
Varmepumpen består også av en kompressor som sørger for å bygge opp et trykk. Når trykket bygger seg opp, så blir gassen varmere. Det er til syvende og sist denne varmen som pumpes ut i hjemmet ditt. Når gassen etterhvert kjøler seg ned, sendes det som nå har blitt til væske igjen tilbake til start.
Varmepumpen driver dermed på mange måter seg selv. Allikevel er det misforståelse at en varmepumpe ikke bruker mye energi. Varmepumpen bruker faktisk elektrisitet. Generelt sett, vil 1 kr i strømbruk produsere 3 kr i verdi i form av varmluft. Dermed er det liten tvil om at varmepumpen er et godt økonomisk valg, sammenlignet med andre elektriske oppvarmingskilder.
Det er på grunn av væske og gass du må benytte deg av en sertifisert varmepumpeleverandør for å montere luft-til-luft varmepumper. Leverandøren hjelper deg også med å finne det mest optimale stedet for å henge opp ute- og innedelen, samt viser deg hvordan varmepumpen fungerer.
Det er svært lite du selv må gjøre etter at varmepumpen er kommet på plass. Rett vedlikeholder er likevel viktig for å bevare god ytelse. Be gjerne montøren å vise deg hvordan du tar vare på varmepumpen på best mulig vis.
For å få tilbud på luft-til-luft-varmepumper fra tre forskjellige leverandører, fyller du bare ut skjemaet på nettstedet vårt. På denne måten kan du enkelt sammenligne og vurdere hvilket tilbud som er best.
Det er vanligvis vanskelig å få en klar idé om totalprisen fra forskjellige leverandører. Men med denne tjenesten blir det mye enklere å sammenligne varmepumpepriser fra forskjellige leverandører. Å fylle ut skjemaet er helt gratis og forplikter deg ikke til å gjøre noe.
Luft-til-luft-varmepumper fungerer på grunnlag av et enkelt system som ligner på et omvendt kjøleskap. Mens et kjøleskap fjerner varme for å holde maten kjølig, tar en varmepumpe varme fra omgivelsesluften og overfører den til rommet.
En varmepumpe har et kjølemedium, en væske som holder temperaturen lav. Selv ved lave utetemperaturer fungerer denne prosessen. Når kjølemediet varmes opp, blir det til en gass.
Varmepumpen har en kompressor som øker trykket, noe som øker temperaturen på gassen. Varmen som skapes, overføres til huset. Gassen kjøles deretter ned til væske, og syklusen gjentas.
Selv om varmepumper anses som kostnadseffektive, bruker de strøm. Sammenlignet med andre oppvarmingskilder er varmepumper imidlertid mer kostnadseffektive.
For å få en korrekt installasjon av luft-til-luft-varmepumper er det viktig å kontakte en sertifisert leverandør. De vil ikke bare installere pumpene, men de vil også hjelpe deg med å finne den beste plasseringen for ute- og innedelene og forklare hvordan systemet fungerer.
Når varmepumpen er installert, er det ikke så mye mer å gjøre. Regelmessig vedlikehold er imidlertid viktig for å sikre effektiv drift. Ikke nøl med å be installatøren om å forklare deg hvordan du skal ta vare på varmepumpen for å oppnå maksimal ytelse.
Luft til luft varmepumper er det rimeligste alternativet blant varmepumper. Dette er en type varmepumpe som folk flest har råd til. Prisen kan variere mellom ulike montører, merker og modeller. En generell tommelfingerregel tilsier at en luft til luft varmepumpe koster mellom 15 000 – 35 000 kr, inkludert montering.
Hvilken du bør velge, avhenger av varmebehovet ditt. Dersom du bor i en mindre bolig med lavt varmebehov, kan en varmepumpe til 15 000 kr være et godt valg. Du bør imidlertid alltid velge rett ytelse i henhold til boligen. Jo hardere varmepumpen må jobbe, desto mer strøm bruker den.
Dersom du har en stor bolig eller bor i en dårlig isolert bolig, vil du trenge en høytytende varmepumpe for å få jevn og god varmepumpe. Du bør også tenke over hvor kaldt det blir om vinteren i ditt område. De fleste varmepumper tåler ca. 15 minusgrader, men det finner modeller som tåler ekstreme temperaturen som 30 minusgrader.
Husk at prisene på luft til luft varmepumper sjelden oppgis med montering inkludert. Derfor vil dette som oftest bli en ekstra kostnad. Montering av luft til luft varmepumpe koster imidlertid ikke mer enn rundt 5000 kr. Det kan for øvrig være lurt å kombinere produsent og montør, slik at det ikke oppstår noen problemer med garantien.
Hvor mye kan du egentlig spare ved å kjøpe en luft til luft varmepumpe? Dette er selvfølgelig forskjellig fra varmepumpe til varmepumpe. Faktorer som effektfaktor, størrelsen på varmepumpen og lignende spiller en stor rolle her. Størrelsen på boligen din, hvor mange som bor der, klimaet i området der du bor og hvor tett boligen din er vil også ha mye å si.
Det blir allikevel ofte sagt at man sparer omtrent en fjerdedel av strømregningen hver måned. Dersom du har en liten leilighet vil kanskje ikke dette utgjøre en stor forskjell. Dersom du varmer opp en bolig med fem personer i familien, så vil du spare ganske store beløp i lengden.
En luft til luft varmepumpe kan potensielt spare deg flere tusen kroner i året. Enova har anslått at en standard enebolig med strømforbruk på ca. 25 000 kWh per år kan spare ca. 4800 kWh per år ved å bruke varmepumpe fremfor andre elektriske oppvarmingskilder.
Dette vil medføre en årlig besparelse på rundt 4800 kr, dersom gjennomsnittlig strømpriser ligger på 1 kr per kWh. Tar man dagens økte strømpriser til betraktning, vil man kunne spare atskillig med penger.
Det er ikke alltid like lett å vite hvilken type luft til luft varmepumpe som passer best til din bolig. Det er derfor viktig å tenke seg godt om når du skal kjøpe varmepumpe. Du må først og fremst tenke over varmebehovet ditt, slik at du får en varmepumpe som er rett dimensjonert i henhold til boligen din.
Vi anbefaler at du også vurderer hvilke andre funksjoner du kan ha bruk for. For eksempel, ønsker du å supplere med peisvarme? I så fall kan varmepumper med peisfunksjon være et godt valg. Viftene fra varmepumpen sørger for å fordele varmen fra peisen videre ut i boligen, selv når varmepumpen ikke produserer varme.
Varmepumpemontøren vil kunne hjelpe deg med å velge rett varmepumpe, dersom du synes det er vanskelig å velge. Dyktige montører har lang erfaring og vet hvor god ytelse du trenger. Vi anbefaler derfor å du ber om flere anbefalinger. Det kan være fornuftig å be om gratis befaring fra tre ulike montører for å få mer å velge mellom.
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.
Luft-til-luft varmepumper består av en innedel og en utedel. Det er viktig at begge deler plasseres på riktig sted for best utbytte og minst mulig støy. Montøren vil kunne hjelpe deg med dette, men det kan være fornuftig å gjøre seg opp noen tanker på forhånd.
Innedelen bør ideelt sett plasseres et sted med fri luftbane for optimal varmefordeling. Den bør imidlertid ikke plasseres rett over godstolen eller sofaen, ellers risikerer du å irritere deg over blest og støy. Utedelen bør av samme årsak ikke være for tett på sittegrupper eller soveromsvindu.
De fleste luft-til-luft varmepumper henges opp på veggen inne, men det finnes modeller hvor innedelen plasseres ved gulvet. Gulvmodeller minner på mange måter om radiatorer og kan delvis integreres i vegg og møbler. Fordelen med denne varianten er at du samtidig får god gulvvarme.
Noen velger å kjøpe varmepumper som integreres i taket, det vil si takkassett. Disse er knapt nok synlig og sprer varm luft i fire ulike retninger. Det kreves imidlertid mer arbeid å montere dem i taket, og du må be om tilbud for å få indikasjon på pris. Takkassett kan være et godt valg for deg som skal pusse opp boligen eller er opptatt av at varmepumpen knapt skal være synlig.
Nei, det er ulovlig å montere varmepumpe selv. Du må derfor benytte deg av sertifisert varmepumpeleverandør.
Du kan kjøpe varmepumpe med multisplitt for å koble flere innedeler til samme utedel. Dette kan være et praktisk valg for deg som har en stor bolig eller som vil ha varmepumpe i garasje, kjellerstue og lignende.
Det koster normalt 5000 for montering av en luft til luft varmepumpe. Vi anbefaler å be om et komplett tilbud som inkluderer selve varmepumpen og monteringen.
La oss si at du kjøper en luft-til-luft varmepumpe til 20 000 kr, og du sparer ca. 4800 kWh per år. Det betyr at du vil ha tjent inn igjen varmepumpen etter ca. 6 år med en strømpris på 1 kr per kWh. Det nøyaktige regnestykket vil avhenge av strømforbruket ditt og hvilken modell du kjøper.
Dagens moderne luft-til-luft varmepumper er relativt stillegående og bør ikke være til sjenanse med rett plassering. Det finnes imidlertid modeller med både inne- og utedel som utviklet for å lage svært lite lyd. Varmepumper med stillegående utedel kan være praktisk for deg som bor tett på naboen.
Luft-til-luft varmepumper varer som regel i ca. 12-15 år med riktig vedlikehold og regelmessig service. Det er imidlertid viktig å velge en modell som er rett dimensjonert for boligen din. Dersom ytelsen er for lav, vil den måtte jobbe hardt for å opprettholde varme. Det kan medføre økt slitasje og kortere levetid, samt økte strømregninger.
Varmepumpene er relativt enkle å vedlikeholde, men det er viktig at du får utført profesjonell service fra tid til annen. Vi anbefaler at du tar kontakt med din leverandør for å avtale når service skal utføres. På den måten kan du unngå potensielle problemer og forlenge levetiden på varmepumpen.