Bilde

KREVER FAGFOLK: Det er smart å kjøpe varmepumpe med montering fra samme leverandør, slik at du kan få en pakkepris på både varmepumpen og jobben.

Montering av varmepumpe

Sist oppdatert: 20. november 2023

I denne artikkelen vil vi veilede deg gjennom monteringsprosessen for ulike varmepumper, spesielt med tanke på luft-til-luft varmepumper. Vi vil også se på typiske kostnader ved montering, vanlige feil som oppstår under installasjonen og annen relevant informasjon.

Det er viktig å huske at det er ulovlig å montere varmepumper på egenhånd, så det er nødvendig å få dette utført av profesjonelle leverandører. Vi anbefaler alltid å kjøpe varmepumpen sammen med montering fra samme leverandør for å sikre en enkel prosess og potensielt reduserte kostnader.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Monteringsprosessen vil variere avhengig av hvilken type varmepumpe som skal installeres, enten det er en luft-til-luft varmepumpe eller en bergvarmepumpe. Vi vil utforske ulike typer varmepumper nedenfor med spesielt fokus på montering.

Forslag til installasjon av varmepumper

Vi anbefaler at du benytter deg av skjemaet på vår nettside enten du er interessert i tilbud på varmepumpe med montering eller kun monteringstjenester. Ved å fylle ut skjemaet vil du motta tilbud fra tre ulike leverandører som du kan sammenligne i ro og mak. Disse tilbudene er helt gratis og uforpliktende.

Den store fordelen med å bruke denne tjenesten er at du enkelt kan sammenligne priser fra ulike leverandører. Du sparer også mye tid ved å slippe å kontakte forskjellige leverandører individuelt for å be om tilbud. Ofte vil prisen på montering være rimeligere gjennom anbudstjenester, da leverandørene er klar over at de konkurrerer med andre tilbydere.

Installasjon av varmepumpe

En profesjonell montør må montere varmepumpen.

Som tidligere nevnt, finnes det ulike typer varmepumper som krever forskjellig montering. For eksempel er monteringen av en luft til luft varmepumpe en relativt enkel og rask prosess. Utedelen skal plasseres på veggen og kobles sammen med innedelen, som kan monteres enten på veggen, ved gulvet eller integreres i taket. Deretter vil varmepumpen begynne å distribuere varme inn i boligen. Normalt sett vil kostnaden for montering av slike varmepumper være rundt 5000 kr.

Installasjon av en luft til vann varmepumpe

For å installere en luft til vann varmepumpe eller væske til vann varmepumpe, må du imidlertid ha et vannbårent varmesystem på plass. Hvis du ikke allerede har et slikt system, må dette installeres først. Dette innebærer vanligvis å legge rør i gulvet eller installere radiatorer. Dersom du tidligere har brukt en oljefyr sammen med et vannbårent varmesystem, må denne fjernes og rørene renses grundig før installasjonen kan starte.

Montering av luft til vann varmepumper bestilles vanligvis som en samlet tjeneste sammen med selve varmepumpen. Kostnaden for en slik installasjon kan variere betydelig, vanligvis mellom 60 000 og 120 000 kr, avhengig av ulike faktorer som boligens størrelse og kompleksiteten i installasjonen.

Luft til vann varmepumper fungerer på lignende måte som luft til luft varmepumper, der utedelen trekker energi fra luften utendørs. Forskjellen ligger imidlertid i hvordan varmen fordeles: i stedet for å spre varm luft i boligen, distribueres varmen gjennom det vannbårne systemet. Dette gjør det mulig å bruke varmen til gulvvarme, radiatorer og oppvarming av tappevann.

Installasjon av væske til vann varmepumper

Luft til luft og luft til vann varmepumper er definitivt enklere å installere sammenlignet med væske til vann varmepumper som bergvarmepumper og jordvarmepumper. Dette skyldes at sistnevnte krever borehull eller graving i bakken, noe som gjør installasjonen mer kompleks. Disse varmepumpene utnytter energi fra sollys som lagres under bakken.

Denne typen varmepumpe bruker energien til å oppvarme vannet i det vannbårne systemet, akkurat som luft til vann varmepumper. Varmepumpen installeres under bakken og er ikke synlig fra overflaten. Den genererer heller ikke støy, men krever en egnet tomt for installasjon. Varmepumpene har en forventet levetid på minst 20 år, mens energibrønnen, for eksempel til en bergvarmepumpe, kan vare opptil 100 år.

Selv om installasjonen kan være kostbar, er disse varmepumpene en langsiktig investering som kan gi betydelige besparelser over tid. Enova anslår at du kan spare omtrent 11 000 kr per år dersom strømforbruket ditt er høyt, for eksempel over 25 000 kWh. Generelt sett passer væske til vann varmepumper best for boliger med et årlig strømforbruk på over 30 000 kWh.

Hvor skal varmepumpen installeres?

Luft til luft varmepumper kan i utgangspunktet plasseres nesten hvor som helst, men det er viktig å ta hensyn til visse faktorer. Utedelen bør for eksempel ikke monteres for nært sittegrupper eller soveromsvinduer på grunn av mulig støy. Den innebygde viften i utedelen kan være kilden til lyd. Det finnes imidlertid varmepumper med spesifikke moduser, for eksempel nattmodus, som reduserer støynivået om natten.

Innedelen til en luft til luft varmepumpe må monteres strategisk for optimal varmefordeling. Selv om dagens moderne varmepumper lager lite lyd, så er det likevel ikke anbefalt å plassere den rett over hodet i sofakroken. Spør gjerne montøren om hva som er beste sted å montere varmepumpen.

Innedelen av en luft til luft varmepumpe bør også monteres strategisk for å sikre optimal varmefordeling. Selv om moderne varmepumper generelt lager lite støy, er det fortsatt best å unngå å plassere den direkte over hodet i sofakroken. Montøren kan gi råd om den beste plasseringen av varmepumpen, med tanke på faktorer som støynivå, estetikk og praktiske hensyn.

En erfaren installatør vil kunne gi verdifulle råd om montering av varmepumpe, basert på deres ekspertise og erfaring. Det kan likevel være nyttig å tenke gjennom hvor du ønsker å ha varmepumpen montert før montøren kommer på befaring.

Når det gjelder luft til vann varmepumper, er ikke lydnivået fra innedelen en bekymring, da denne typen varmepumpe må tilpasses det eksisterende vannbårne systemet ditt. Det er viktig å diskutere dette med montøren under befaringen for å sikre riktig plassering og installasjon.

Vanlige feil ved installasjon

Feil plassering av varmepumpen er definitivt en vanlig feil som kan føre til irritasjon for eieren. Selv om varmepumpen vil fungere selv om den er feilplassert, kan det være en kilde til frustrasjon. Derfor er det viktig å velge en pålitelig og profesjonell leverandør, da det er mange potensielle fallgruver under monteringen.

For eksempel er det viktig å utføre trykktesting, spesielt om vinteren eller i fuktig vær. Dette krever riktig utstyr som nitrogen og kvalitetsverktøy for å sikre en tett installasjon. Uten riktig tetthet kan varmepumpen oppleve problemer som kan redusere levetiden betydelig.

Det er også viktig å unngå å plassere utedelen på varme steder, som for eksempel i en kjeller eller garasje, i håp om å effektivisere oppvarmingen. Dette kan faktisk ha motsatt effekt, da utedelen ikke får tilstrekkelig tilgang til frisk luft, noe som kan redusere varmepumpens effektivitet. Montøren kan gi råd om den beste plasseringen for både innedel og utedel.

Når du velger leverandør, er det viktig å ikke bare fokusere på prisen. Det er avgjørende å velge en leverandør med et godt omdømme, lang erfaring og gode referanser. Feil montering kan ikke bare utgjøre brannfare, men også redusere varmepumpens levetid. Ved å benytte ufaglært arbeidskraft, kan du også risikere problemer med forsikring og reklamasjonsrett. Det er derfor verdt å investere i en pålitelig og kvalifisert leverandør for å sikre en trygg og effektiv installasjon av varmepumpen.

Hvor mye koster Montering av varmepumpe?

Montering av varmepumpe koster som oftest ikke så mye, dersom det er snakk om luft til luft varmepumpe. Standard installasjon koster som regel ca. 5000-6000 kr, avhengig av hvilken leverandør du velger. Prisen kan bli høyere ved komplisert arbeid. For eksempel, lang avstand mellom innedel og utedel kan medføre økte monteringskostnader.

Prisen for å montere væske til vann varmepumpe kan variere fra titusener til over hundre tusen, avhengig av grunnforholdene. Det beste du kan gjøre er å innhente tilbud og få utført befaring. Det er svært vanskelig å si noe generelt om kostnadene for grave- og borearbeid. En bergvarmepumpe er den dyreste varmepumpen å montere.

En bergvarmepumpe er den dyreste varmepumpen å montere.

Husk på at montering ikke alltid er inkludert i prisen på luft til luft varmepumper. Det er viktig å undersøke hva som er inkludert når du skal sammenligne tilbud. Be gjerne om å få totalpris med alt inkludert, slik at du enklere kan sammenligne på tvers av leverandører. Leverandørene må som regel komme på befaring for å gi deg en nøyaktig pris.

Merk deg at ikke alle leverandører inkluderer service i prisen. Noen leverandører inkluderer service i opptil fem år. Deretter må du betale for service selv. Du kan imidlertid utføre mye av vedlikeholdet selv, og det trenger ikke å koste deg særlig mye med service. Det kan likevel være greit å vite om denne kostnaden i forkant.

Er det lov å montere varmepumpe selv?

Det er ulovlig å montere varmepumpen selv.

For å spare på kostnadene, så har enkelte et ønske å montere varmepumpen selv. Da varmepumpene først kom på markedet, så var det lovlig å installere den på egenhånd. Dette ble forbudt i 2013, ettersom man nå må være F-gass sertifisert for å montere dem. Varmepumper inneholder altså gasser som kan være helsefarlige, samt de kan være brannfarlige ved feil montering.

Dersom det for eksempel skulle oppstå brann som følge av feilmontering, står du mest sannsynlig ansvarlig for hele kostnaden. Det er fordi du ikke fulgte lovverket i henhold til montering av varmepumpe. Ikke minst, så kan det oppstå fare for liv og helse ved slike situasjoner.

Det er heller ikke så enkelt å montere en luft til luft varmepumpe som man kanskje kan tro. Dersom ikke alt utføres på korrekt vis, kan det gå utover både ytelse og levetid. Varmepumper har en anslått levetid på 12-15 år. Det er både dyrt og kjedelig om den ikke fungerer ut levetiden eller trekker for mye strøm.

Velg samme firma for varmepumpe og montering

Det finnes en rekke fordeler med å kjøpe varmepumpe med montering. For det første, så slipper man å forholde seg til to forskjellige leverandører. Alle eventuelle problemer kan bli løst av ett og samme firma. I tillegg er det enklere å få en oversikt over kostnadene, siden alt kommer fra samme sted. 

Du kan dessuten føle deg trygg på at montøren har god kunnskap om varmepumpen, dersom du kjøper varmepumpe med montering inkludert. Du får dermed nøyaktig og korrekt veiledning, og det blir mindre sjanse for feilmontering. Montøren vil kunne gi deg oppdatert og riktig informasjon om for eksempel vedlikehold som du kan utføre selv, samt vise deg hvordan du bruker varmepumpen.

De aller fleste som har installert varmepumpe hjemme er godt fornøyd. Likevel kan det være enkelte ting man ikke er helt fornøyd med, og da er det fint å ha reklamasjonsrett. Reklamasjonsretten gir deg som forbruker rett til reklamasjon, dersom du skulle oppleve problemer med varmepumpen. Det er viktig å nevne at man ikke alltid har krav på reklamasjon, men dette avhenger av hva problemet er. 

Dersom problemet ligger i varmepumpens selve funksjonalitet, kan du reklamere til produsenten. Men dersom problemet oppstår som følge av feil montering eller vedlikehold, kan du reklamere til enten montøren eller forhandleren. Dersom du velger ett og samme firma, trenger du imidlertid først å bare ta kontakt med dem for å få hjelp og videre veiledning.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Investering i god installasjon er verdt det

Riktig montering er avgjørende for at du skal bli fornøyd med varmepumpen på sikt. Ikke bare skal arbeidet utføres riktig, men delene må monteres på rett sted for optimal varme og komfort. Vi anbefaler derfor at du tar deg tid til å undersøke ulike leverandører og tilbud. Dersom du velger den billigste løsningen, kan det hende at det koster deg mer penger på sikt. 

Dette fordi feilmontering kan føre til problemer som igjen medfører ytterligere reparasjoner og utskifting av deler – noe som kan bli svært kostbart. Derfor bør du velge en leverandør som utfører jobben riktig første gang, og som har gode referanser. Det kan lønne seg å betale litt mer for en god montering, enn å måtte bruke tid og penger på reparasjoner i etterkant.

Hyppig stilte spørsmål om Montering av varmepumpe

Meldingsboble
Kan jeg få noen til å sjekke at monteringen er riktig utført?

Dersom du har brukt et profesjonelt firma til å montere varmepumpen, vil de som regel gi deg en garanti på arbeidet. Dette gir deg trygghet for at jobben blir utført riktig, og at eventuelle feil blir rettet opp i. Du kan også be en annen sertifisert om å sjekke at monteringen er utført korrekt, dersom du er i tvil.

Meldingsboble
Hva kan jeg forvente av en god montør?

En profesjonell montør vil kunne gi deg veiledning og informasjon om varmepumpen, slik at du kan bruke den på best mulig måte. I tillegg bør montøren kunne gi deg oppdatert informasjon om vedlikehold og reparasjoner, samt eventuelle problemer som kan oppstå.

Meldingsboble
Hvor lang tid tar det å montere en varmepumpe?

Dette varierer noe, avhengig av størrelsen på boligen og typen varmepumpe du har kjøpt. Det tar som regel bare noen timer å montere en luft til luft varmepumpe, men det kan ta flere dager å bore energibrønn til bergvarmepumpe.

Meldingsboble
Hva annet må på plass før jeg kan bruke varmepumpen?

Varmepumpen er klar til bruk etter installasjon, men vi anbefaler å montere et varmepumpehus så snart som mulig. Varmepumpehus beskytter utedelen mot snø, is, løv og annet rask. Varmepumpehus er viktig for å sikre at varmepumpen fungerer optimalt og forhindre slitasje.

Meldingsboble
Hvor ofte må jeg ha service på varmepumpen?

Dette kan variere, avhengig av hvilket merke du har kjøpt. Montøren vil kunne informere deg om serviceintervall. Generelt sett, anbefaler man at du får utført service et par ganger i løpet av de første leveårene. Dette sikrer at varmepumpen fungerer som den skal og at eventuelle problemer oppdages i tide. Service bør gjennomføres av en sertifisert varmepumpemontør.